Natuurateliers

Flashback - ik vermoed juni 1989.

Dorpsschool.
Betonnen speelplaats waartegen we dagelijks de hielen van onze schoenen kapotschuurden door het knikkeren.
In het midden twee notelaars.

In één van die klassen: een lieve juf die lesgeeft, een 20-tal leerlingen achter lesbankjes. (Minstens) één leerlinge die haar gedachten er niet bij kon houden.

Het is lekker warm,
het raam staat open,
briesje in de klas,
buiten door het raam hoort die leerlinge haar lievelingsgeluid uit het aanpalende bosje aan de andere kant van het schoolgebouw,
namelijk de ratelpopulier.

Ik kon me niet bij de Franse les houden, ik kon maar aan één ding denken: waarom moet ik hier tussen deze vier muren les krijgen?

Die vraag heb ik toen niet durven stellen...

Terug naar vandaag.

Volgens mij zijn er vandaag nóg zo’n kinderen die niet volledig aarden tussen de klasmuren om tot volledige ontplooiing te komen. 

Een ‘directries’ die dat ook goed begrepen had, vroeg me natuurateliers te geven op haar school en zo geschiedde: ik geef ondertussen natuurateliers op twee basisscholen in het Gentse.

Ik trek met verschillende klassen de parken uit de omgeving van de scholen in.
Soms is er een beetje tijd om te spelen, want een omgevallen boom wordt al gauw ‘de attractie’ die het plezier van een molentje op de kermis overstijgt. En spelen is belangrijk, want in spel zitten veel leerkansen.

Ik breng hen natuur- en feitenkennis bij, maar er is zo veel meer mogelijk.
Ik laat hen beleven met al hun zintuigen, waardoor ze meer kansen hebben om tot leren te komen. Ik bedenk opdrachten waardoor ze de verbinding aangaan met hun omgeving, met elkaar en die hun bewustwording aanscherpen. Vaardigheden die essentieel zijn om het leven te leven. Ik toon en leer hen hoe mooi natuur in elkaar zit en hoop hen zorg voor hun omgeving bij te brengen.
Zij verwonderen mij op hun beurt hoe puur hun verwondering is.

Ik ben overtuigd over het nut en belang van natuurateliers op scholen, van kinderen in contact te laten komen met natuur, bij te leren over en in de natuur.

En jij?

Volgende
Volgende

Stadsnatuur